Miért hasznos a hagyaték értékbecslés?

Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: pinterest
Megosztás itt: linkedin

A hagyaték értékbecslés nem felesleges tennivaló adott helyzetben, hanem sokkal inkább helyezi középpontba az anyagi háttér megteremtését. Az elhunyt által felhalmozott bútorok, gyűjtemények, értéktárgyak kapcsán nyilvánvalóan az a cél, hogy egy élet munkája ne vesszen el, sem pénzügyi, sem erkölcsi értelemben.

Honnan tudhatjuk, hogy mi számít értékesnek? Nem lenne egyszerűbb meghirdetni online mindent és például ilyen módon kiüríteni az értékesíteni kívánt ingatlant? Ahányan vagyunk, annyiféle elképzelésünk van arról, hogy miként értékesítjük vagy őrizzük meg az erkölcsi értékkel bíró hagyatékot. Hagyaték értékbecslés – fókuszban a szakértelem és a megbízhatóság A szakemberek nem véletlenül javasolják a hagyaték értékbecslés folyamatát, hiszen ilyen módon elkerülhető, hogy jelentős összeget érő tárgyakat értékelhetetlen összegekért eladjon, ezzel sokat veszítve.

A tapasztalatok azt mutatják, hogy a legtöbben nem ismerjük a régi tárgyak, könyvek, porcelánok eredetét, azok korát, tényleges értékét. Ez különösen igaz azokra a darabokra, amelyek akár generációkon keresztül a család tulajdonában vannak. Ilyenkor a szakértelem és a megbízhatóság kiemelt jelentőséggel bír. Mielőtt tehát sürgetné a folyamatot és sietve szeretne túladni mindenen, érdemes racionálisan gondolkodni, még a nehéz helyzetként megélt időszakban is.

Mi számít értéknek? Minden, ami régi? Mennyire fontos, hogy tényleges eredetmegjelölés is szerepeljen a bútorokon? Mire figyelnek a hagyaték értékbecslők? Hogyan működik ez a folyamat? Míg egy érmegyűjtemény könnyen mobilizálható, addig a bútorok, szobrok, festmények esetében ez már korántsem igaz. A helyszínre érkező értékbecslők megkímélik attól, hogy a szállításról gondoskodnia kelljen, ez tehát minden tekintetben kényelmes megoldásnak számít.

Az ódon bútorokon túl, számos olyan használati tárgy, dekoráció, gyűjtemény adódhat, ami tényleges értékkel bír és többet kaphat értük, mint amit egy online apróhirdetés útján lehetne. Nem mindegy milyen állapotban van egy régi bútor, ez egyértelműen hatással lehet az ár alakulására. A szobrok, dekorációs elemek, sőt, a festmények is figyelmet érdemelnek. Könnyen lehet, hogy laikusként nincs tisztában annak értékével, ami talán már évtizedek óta lóg a nagyi nappalijában.

A gyűjtemények szintén szót érdemelnek. A bélyeg, az érme, a porcelánok, a régi órák mindenképpen megtekintésre érvényesek. A hagyaték értékbecslés területén szerzett tapasztalat, az elégedett ügyfelek garanciát jelentenek arra, hogy megbízható szakemberekkel van dolga, akiknek nem célja az átverés. Sokan éppen ettől tartanak, ám ha jobban belegondolunk, a tényleges érték ismeretének hiányában hasonlóképpen benne van a pakliban, hogy messze értéken alul értékesítenénk a tárgyakat.

Ezek csak tárgyak? Amikor hagyatékról van szó, akkor a legtöbbször nem állíthatjuk, hogy érzelmi kötődés nélküli tárgyak képezik annak részeit. Természetes, hogy bizonyos holmikhoz ragaszkodunk és akár az érte kínált tetemes összeg ellenére is a saját otthonunk részévé tennénk. A helyhiány, a rendelkezésre álló kapacitások nélkül viszont a hagyatékot sokan értékesíteni kívánják.

 Viszont, ami nagyon nem mindegy, hogy milyen áron sikerül ezt megtenni. Vannak esetek, amikor fel sem merül, hogy értékbecslőt hívjunk, hiszen tisztában vagyunk annak szükségtelenségével. Amennyiben látható, hogy a hagyaték elemei többet érhetnek, mint amit piaci áron kaphatnánk értük, akkor megéri profik segítségét kérni. A hagyaték elemei nem csupán tárgyak. Sokan úgy vélik, ezeket el lehet engedni, hiszen az érzelmek úgyis az elhunyt személyéhez kötődnek.

Azonban, ha tényleg belegondolunk ebbe, jól láthatjuk, hogy a bútorok történettel rendelkeznek, a könyvek emlékeket ébresztenek, a gyűjtemények a nagyszülő személyiségét hordozzák magukban. Ilyenkor érdemes előre átgondolni, mit szeretnénk megtartani és mitől válnánk meg anélkül, hogy az űrt hagyna maga után. A hagyaték értékbecslés céljából mindenképpen a már tapasztalattal rendelkező, megbízható, gyakorlott profik mellett érdemes letenni a voksot.