Ámulatba ejtő, varázslatos helyek: a legszebb antikváriumok a világon

Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: pinterest
Megosztás itt: linkedin

A legszebb antikváriumok a világon azok a helyek, ahol a könyvek lelke valóban kézzel foghatóvá válik. A könyveknek ugyanis van lelkük, különösen abban az esetben, ha több tulajdonosuk is volt már. Ha a kötetek már megjártak néhány kezet, bizony egy semmihez sem hasonlító, sajátos történetük lesz, amit a lelkes könyvmoly azonnal megérez, ha belép eme varászlatos helyekre: az antikváriumba. Az irodalomtól átitatott szeretetünktől fűtve, összeállítottuk a szerintünk legszebb antikváriumok listáját.

 Természetesen az összeállításunk abszolút szubjektív, az abban felsorolt antikváriumok pedig nincsenek rangsorolva. A legszebb antikváriumok a világon: egy igazi északi gyöngyszem A népszerű Leakey’s könyvesbolt Skócia északi városában, Inverness-ben található és számtalan könyvmolyt vonz évente, nemcsak az országból. A könyvesbolt eredettörténete roppant izgalmas. 1979-ben alapították a boltot, ami egy valódi, 1700-as években épült régi skót templomban kapott helyet. A számok magukért beszélnek. A szóban forgó antikvárium Skócia legnagyobbika a maga több mint 100 ezer könyvével. Az antikvárium igazi látványosság, ami a rusztikus bájával, autentikus fatüzeléses kandallójával és a régi könyvek hamisítatlan illatával a turisták egyik kedvelt célpontja. A portugál Livraria Lello antikvárium is egyedi a maga nemében

 A Livraria Lello Porto-ban található könyvesbolt szintén népszerű állomás az itt pihenő turistáknak is. Már maga az épület külseje is roppant impozáns, a bejáratot átlépve úgy érezhetjük, valódi szentélyben járunk. A Livraria Lello Portugália egyik legrégibb könyvesboltja, amit 1881-ben alapítottak. A könyvesbolt belülről is tágas térrel várja az érdeklődőket, amit bizonyos részeken, az első emeletre vezető bájos csigalépcsők szakítanak meg. A falakat faragott fafelületek és díszítőelemek borítják – már, ahol nem könyvektől roskadozó polcok vannak. A londoni Skoob-ot is érdemes meglátogatni, ha a városban járunk Már a könyvesbolt neve is nagyon ötletes, a Skoob ugyanis visszaféle „books”, ami magyarul könyveket jelent.

A Skoob az antikvár könyvek egyik legszélesebb spektrumú kínálatával várja az irodalom szerelmeseit, körülbelül 100 000 könyvel rendelkezik. A hamisítatlanul brit kisugárzású könyvesbolt valódi zavartalan, békés oázis, ahol bármikor eltölthetünk néhány kellemes órát, különösen, mivel az antikvárium a hét minden napján nyitva tart. A velencei Libreria Acqua Alta a könyvimádók zarándokhelye A legszebb antikváriumok a világon listánk egyik közönségkedvence az Olaszországban, Velencében található Libreria Acqua Alta könyvesbolt. Szinte minden hasonló típusú listára felkerül, sokan pedig nemes egyszerűséggel az egyik legszebb és legvarázslatosabb hangulatú antikváriumként jellemzik. A könyvesbolt dizájnját megalkotók igencsak kreatív voltak. Az antikváriumban a kötetek nem csupán hagyományos polcokon, de régi gondolákban is helyet kapnak. A stílusos kialakítás itt még nem ér véget! A boltban található egy csodaszép, kanyargós lépcső is, ami könyvekből lett kialakítva.

Bukarest egyik legragyogóbb ékköve, a Cărturești Carusel Gyönyörűen felújított, 19. századi épületben találjuk Bukarest szívében a Cărturești Carusel-t, ami több, mint 10 ezer könyv kínálatát tárja elénk. Az antikvárium felső szintjén hangulatos bisztró is található, ahol az irodalomtól elbódulva kényelmesen kipihenhetjük a nap fáradalmait. Az alsó szint is tartogat meglepetéseket, hiszen itt egy népszerű kortárs művészeti galériát találhatunk.

El Ateneo Grand Splendid – mintha egy reneszánsz művészeti kiállításon járnánk Az El Ateneo Grand Splendid bámulatosan szép és egyedi könyvesbolt Buenos Airesben, Argentínában. 2008-ban a The Guardian a világ második legszebb könyvesboltja közé sorolta. 2019-ben a National Geographic a ‘világ legszebb könyvesboltjának’ választotta – nem véletlenül. Az antikvárium kialakítása tekintetében egy tágas operaház és egy reneszánsz művészeti kiállítás különleges kombinációjával ajándékozza meg a látogatókat, akik bizony jelentős számban jönnek. A számok szerint, nagyjából egymillióan lépik át évente az El Ateneo Grand Splendid küszöbét.