Könyvfelvásárlás, értékbecslés: az olvasmányok nem csupán erkölcsi értékkel bírnak!

Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: pinterest
Megosztás itt: linkedin

A könyv értékbecslés leginkább akkor bizonyul hasznosnak, ha örököltünk, vagy egyszerűen megtelt a könyvepolc. A tapasztalatok azt mutatják, hogy sokan kifejezetten hagyatékkal kapcsolatban keresik a szakembereket, hiszen a régóta a család tulajdonában levő könyvek tetemes összeget érhetnek.

Ennek megállapításához azonban nélkülözhetetlen a hozzáértés és a területen szerzett gyakorlat. Mi számít értékesnek a könyvek világában? Egyáltalán mérhető-e ez minden esetben anyagiakban? Hol foglalnak helyet mai értékrendünkben a könyvek? Cikkünkben ilyen kérdésekre is keressük a válaszokat.

Az olvasás életünk része. Mai internet és streaming csatornák uralta világunkban azt gondolhatnánk, a könyvek veszítettek a népszerűségükből. A tapasztalatok szerint azonban minden korosztályban akadnak olyanok, akik rajonganak az igazán jó olvasmányokért. Joggal állíthatjuk tehát, hogy a könyvek még mindig jelen vannak a mindennapjainkban, egyes darabok pedig különös jelentőséggel bírhatnak számunkra.

A történet éppen úgy megragadhat, mint azok az emlékek, amelyek a könyvhöz kapcsolnak. Mindannyiunk polcain lapulnak a szülőktől, nagyszülőktől örökölt példányok, amelyektől nem szívesen válnánk meg. De mi a helyzet akkor, ha hirtelen szakad ránk egy egész házi könyvtár? Honnan tudhatjuk, hogy a hagyaték részei között szereplő könyvek valójában mennyit érnek? A könyv értékbecslés ilyenkor bizonyul remek segítőtársnak. A szolgáltatás iránt rendszerint azok érdeklődnek, akik tetemes mennyiségű könyvet örököltek és azok között kérdéses darabok is vannak.

A könyv kora, dedikált verziója, a kiadás éve egyaránt befolyásolhatja azt, hogy mennyit adnának a gyűjtők érte. Ennek megállapítása a területen szerzett tapasztalatot követeli meg és persze a megbízhatóság sem elhanyagolható akkor, ha értékbecslő után érdeklődik.

Könyv értékbecslés szakember segítségével Könyvek mindannyiunk otthonában vannak, a kérdés csupán az, hogy milyen mennyiségben. A jelentős gyűjtemények nem biztos, hogy az élettér részeként elképzelhetőek, ráadásul az érdeklődési kör is egészen más a fiatalabb korosztály körében, mint 50-en túl. A hagyaték részét képező olvasmányokon sokan adnának túl, ám azok érzelmi értékénél fogva nem mindegy, hogy mennyiért teszik ezt meg. Vannak olyan kötetek, amelyeket tényleg csak az antikváriumok vesznek át, de ha körültekintőek vagyunk, akkor kiszúrhatjuk az ennél értékesebb darabokat. Nem mozog otthonosan a területen? Ilyenkor megéri a könyv értékbecslés szolgáltatást választani, aminek köszönhetően az anyagilag arra érdemes kötetek a megfelelő helyre kerülhetnek.

Újat vagy régit? Mint oly sok minden az életben, ez is személyiségtől függ. Az új könyvek friss nyomtatás-illata sokakat elvarázsol. Mások azokat a köteteket kedvelik, amelyek magukon hordozzák az idő nyomát és valamiféle pluszt kapnak ettől. A könyvek értéke ugyanakkor pénzben is mérhető, ez pedig főként a régi kiadásokra, a jó állapotban megmaradt, különleges kötetekre igaz.

Az író által dedikált darabok éppen úgy értékesek lehetnek, mint az idő vasfogát túlélt példányok. A hagyaték elemeinek értékesítése során tehát érdemes külön kalap alá venni a könyveket, ódon bútorokat, szobrokat, festményeket, gyűjteményeket. Ezekért többet is kaphat, mint elsőre gondolná. Hozzáértés hiányában igen nehéz lehet olyan árat megállapítani, ami megállja a helyét a piacon, de nem is bukna rajta. A könyv értékbecslés iránt valós érdeklődés mutatkozik napjainkban is, hiszen a régi kiadások, a sorozatban meglévő, minőségi könyvek komoly értéket képviselhetnek.

Az igazi könyvrajongók folyamatosan érdeklődnek a piacon megjelenő újdonságok iránt és akár jelentős összegeket kifizetnének azért, ami másnak talán értéktelen, régi kacatnak tűnik. Az olvasás, a könyvekben rejlő erő és tudás ma is bír létjogosultsággal. Adja meg az esélyt annak, hogy a hagyaték részét képező kötetek azokhoz méltó helyre kerüljenek és egy újabb könyvimádó gyűjteményét gazdagítsák! A szakértelem ezen a területen nélkülözhetetlen.