A 10 legértékesebb antikvár könyv, avagy milliókat érő kötetek az átlagember könyvespolcán

Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: pinterest
Megosztás itt: linkedin

Külső tényezők hatására alakul az antik könyvek vételi díja, viszont érdemes tudni, hogy egy-egy kelendő, ritka kötetért már igencsak szép summa ütheti a markunkat. Mostani bejegyzésünkben a 10 legértékesebb antikvár könyv nyomában jártunk. A 10 legértékesebb antikvár könyv – talán nem is tudja, hogy ott lapulnak a könyvespolcán!

A tapasztalat azt mutatja, a laikusok hajlamosak azt gondolni, hogy kizárólag a több száz éves kódexek és lexikonok érhetnek sokat antikvár könyvként. A valóságban szerencsére egyáltalán nem így áll a dolog, sőt, ahogy a későbbeikben bemutatott példák igazolják, a XX. század nagy íróinak munkáiért cserébe is nagyobb összeget várhatnak azok, akik licitre bocsájtják a tulajdonukat képező könyveket.

Tegyünk egy kis rendet a fogalmak között, avagy miben különbözik az antik a régi könyvtől? Mit is jelent egészen pontosan az „antikvár” kifejezés? Szakmai vonatkozásban a könyvek két típusát különböztetjük meg: vannak antik könyvek és használt könyvek. A könyvkereskedés világában szívesen húznak időben is határvonalat a két típus megkülönböztetésére.

A II. Világháború előtt kiadott könyvek döntően antiknak számítanak, míg az 1945 után megjelent könyveket a szakmában használt könyveknek nevezik. Antikvár könyvek pedig mindkét típusból előkerülhetnek – tehát, ha a 10 legértékesebb antikvár könyv után kutatunk, az újabb kibocsátású példányokat is érdemes górcső alá venni. Mit jelent ez az árak vonatkozásában?

A Németvölgyi Antikvárium munkatársaiként büszkék vagyunk az elért eredményeinkre és az ügyfeleink körében nyert népszerűségünkre. A számok magukért beszélnek, hiszen havonta több ezer könyvet vásárolunk. Segítünk az ügyfeleinknek abban, hogy az antikvár könyveikért a lehető legelőnyösebb árat kaphassák. Alapvetően az antik könyvek ára jóval magasabb a használt könyveknél. Az antik könyvek soraiból, ha szakértőink úgy ítélik meg, többet árverésre is bocsátunk, természetesen minden részletbe beavatva az ügyfelet.

 Az aukció sikerét előre lehetetlen megjósolni, viszont egy-egy könyvért, különösen az első kiadásokért, a ritkaságszámba menő antikvár darabokért a gyűjtők bizony képesek jó mélyen a zsebükbe nyúlni.

 Az első kiadások különösen értékesnek számítanak Érdekesség, hogy az első kiadások alapvetően nem a „kinézetük”, kivitelezésük miatt drágák, hiszen nem ritka, hogy ezen példányok borítóján olykor gépelési hiba is előfordul, hanem csupán azon miatt, hogy elsők. Az első kiadások esetében nagyobb a valószínűsége az író dedikálásának is, ami szintén nagyon sokat nyom a latban, ha az ár meghatározására kerül sor.

Azoknak a híres íróknak pedig, akik jellemzően keveset dedikáltak (például rövidre szabott pályafutás miatt), az aláírásuk, ajánlásuk még értékesebbé teszi az adott példányt. Tökéletes példa erre a Krúdy és Tóth Árpád által dedikált kötetek. A 10 legértékesebb antikvár könyv, ami a piacot foglalkoztatja– lássuk a listát! Jelen listánkat a loveantiques.com angol honlap mögött álló szakemberek véleménye, tapasztalatai alapján közöljük.

A listán szereplő könyvek, bár alapvetően angol nyelvterületen fordulnak elő, akár az egyszerű, „halandó” ember könyvespolcán is megbújhatnak. A lista már önmagában azért is érdekes, mert nem több száz éves kódexeket tartalmaz, hanem nagyon is népszerű, sok esetben gyermekeknek írt köteteket. J.K.Rowling híres sorozata, a Harry Potter első részének 1997-ben megjelenő első kiadása körülbelül 17,5 milliót Forintot ér. A második helyen J.R.R. Tolkien népszerű könyve, A Hobbit 1937-es kiadásai állnak, amelyek az aukciókon rendre 10-14 millió Forintot is elérnek. Érdekesség, hogy ezeknek a példányoknak van a hátoldalán egy gépelési hiba, ami úgy tűnik, még inkább emeli az antik könyvek árát. A harmadik helyen Beatrix Potter és az ő Nyúl Péterje 12 milliós értékével, a negyediken pedig Charles Dickens Karácsonyi Éneke (5,2 millió Forint) áll. A.A. Milne leghíresebb munkája, Micimackó történeteit (a 4 megjelent kötet első kiadásait), Forintban átszámolva 3,5 millióra becsülik. A 10-es lista továbbá Seamus Heaney, Isaac Asimov és Agatha Christie munkáit is tartalmazza.